top of page

Karima Si-Ali

Interview februari 2024

“Ik heb veel inspiratie gekregen binnen CLICK. Het heeft ervoor gezorgd dat ik op mezelf heb gereflecteerd, zowel in de groep als in de creatieve secties op school. Ook weet ik beter waar ik zelf voor sta”, vertelt Karima Si-Ali, ze is docent tekenen en ckv op het Van Maerlantlyceum in Eindhoven.


“Ik stapte het traject in met het idee om in contact met anderen te komen en mensen te ontmoeten. Dat is zeker gelukt, maar ik ben vooral mijn eigen weg gegaan. Ik merkte dat de prioriteit lag bij mijn leerlingen; wat kan ik voor hen betekenen? Wat kan ik doen en hoe profileer ik kunst en cultuur goed op onze school?”, vertelt ze.


Door CLICK. heb ik een duwtje gekregen in de richting van het coördineren van kunsteducatie op school. Er was nog geen cultuur coördinator, maar ik was al wel veel bezig met ckv-activiteiten regelen, mensen inspireren en motiveren. Tijdens CLICK. sprak ik met Chantal, zij is cultuur coördinator op een basisschool, daardoor zag ik in dat het bij ons op school echt anders moet. Ik wilde kunst en cultuur serieuzer op de kaart zetten. Dus ik ben met de directie in gesprek gegaan over de cursus cultuur coördinator en of er een toekomst voor mij als coordinator weggelegd was. Dat was zo, dus ben ik daarmee begonnen”, zegt ze.


“Ik ben sinds oktober bezig met de training tot cultuur coördinator en daar ben ik heel blij mee. Op school leeft kunst en cultuur nu meer, voor het eerst in die achttien jaar dat er werk, voel ik dat we een eenheid zijn. Daar heeft de cursus, maar ook CLICK. aan bijgedragen voor mij. Ik vind het fijn om met een frisse blik naar onze visie en missie te kijken en hoe creativiteit onderdeel daarvan is”, vertelt Karima.


Binnen CLICK. heeft ze ook veel aan de masterclasses gehad. “De bijeenkomst over het cultureel zelfportret vond ik heel inspirerend. Ik besefte hoe belangrijk het is om mijn eigen culturele zelfportret te ontdekken en zeker ook die van de leerlingen. Monique Koolen heeft me laten inzien dat het belang van kunst en cultuur heel groot is. Voor mezelf, voor de leerlingen en voor de school”, zegt ze.


“Ik wist van tevoren niet precies wat ik uit CLICK. zou halen, ging er redelijk blanco in. Het was veelal een bevestiging voor mij hoe belangrijk kunsteducatie is en ik krijg nieuwe energie van mijn werk zoals het nu is. Het voelt als een open einde, een komma, zoals die zo mooi binnen het traject wordt benoemd.”

 

Interview voorjaar 2023

“Ik wil graag groeien als persoon binnen de culturele sector en het onderwijs. Ik voel dat ik de ruimte heb om verder te gaan en binnen CLICK. raak ik geïnspireerd door andere kunstvakdocenten en leerkrachten”, vertelt Karima Si-Ali, ze is docent tekenen en ckv op het Van Maerlantlyceum in Eindhoven.


“Het ontmoeten van nieuwe mensen uit mijn vakgebied en juist uit andere kanten, vind ik heel mooi. Ik werk al 17 jaar op deze school en ben daardoor ook op een bepaalde manier bezig met het onderwijs. Door te horen en zien hoe anderen met hun vak bezig zijn, krijg ik weer inspiratie”, vertelt Karima. “Ik zou heel graag een cultuur coördinator op onze school willen. Er gebeurt namelijk heel veel op het gebied van kunst en cultuur, maar we brengen het nog niet goed genoeg in kaart. Voor mijn gevoel zou het goed zijn als er iemand is die het overzicht heeft over kunsteducatie op onze school.”


“Binnen CLICK. wil ik dat uitzoeken: wat is de meerwaarde van een cultuurcoördinator op onze school? Als ik dat in kaart heb, kan ik de directie wellicht overtuigen. Ik heb al van anderen binnen CLICK. gehoord dat ze ervaring hebben met zo’n coördinator, dan is het fijn om met hen in gesprek te gaan. En om scholen te bezoeken waar een cultuurcoördinator werkt om te ervaren hoe dat is. We profileren ons niet als cultuurschool, maar dat zijn we eigenlijk wel. Dat mag meer naar buiten. In alle leerjaren doen we wel iets op het gebied van kunst. Samenwerkingen met het Van Abbemuseum bijvoorbeeld, dat mogen we meer naar buiten brengen.”


“Ik vind het heel inspirerend om met de andere deelnemers te praten. Ik ben open en houd van contact leggen. Ik kijk telkens uit naar de volgende bijeenkomst. Voor mijzelf heb ik ook een doel met CLICK. Ik wil het liefst in contact komen met iemand buiten het onderwijs, want ik heb nog veel meer ambities. Ik heb de master kunsteducatie gedaan en voel de ruimte om daar nu mee verder te gaan. Bijvoorbeeld in de museale wereld of bij een culturele instelling, zolang het maar met kunst te maken heeft. Het is dus tweeledig: ik ben er voor mijn school en voor mezelf. Ik wil me blijven ontwikkelen en ik hoop dat de school dat ook doet hierdoor.”


Comments


EINDPRESENTATIES CLICK..png
bottom of page