top of page

Jill Meex

Interview februari 2024 “Door CLICK. heb ik ingezien wat mijn kernwaarden zijn, dat heeft mijn ogen geopend en ik wil me daar nu ook meer op richten. Daarnaast was het heel inspirerend om de groep deelnemers te leren kennen en om op verschillende locaties in het culturele veld te komen”, vertelt Jill Meex, beeldende kunst docent en beeldend kunstenaar.


“Ik heb in de afgelopen anderhalf jaar onderzocht waar ik gelukkig van word. Ik haal energie uit het lesgeven, maar ook uit mijn vak als beeldend kunstenaar. Dat merkte ik tijdens CLICK. steeds meer’, zegt ze. “Ik ben in september uitgevallen op mijn werk, ik had een burn-out. Juist doordat ik ook met CLICK. bezig was, realiseerde ik me waar ik echt blij van word en waar ik op vast liep in mijn werk.”


“Ik ben heel dankbaar voor de samenwerkingen in het traject. Vooral met Edith heb ik intensief samen opgetrokken. We hadden al vrij snel een goede klik, voelden elkaar goed aan. Ik was mijn passie kwijtgeraakt gedurende mijn werk en zij herkende zichzelf daarin van vroeger. Doordat we daarover praatten, merkte ik waar mijn kracht wel ligt: bij beeldend werken en het contact met de leerlingen”, zegt Jill.


“Altijd als Edith en ik sparden tijdens CLICK. kwamen er toffe ideeën uit. We hebben zelfs een concreet project bedacht voor groep 6 en 7. In dit project komen schrijven en beeldend samen. De leerlingen mogen hun eigen verhaal verzinnen rondom het thema ‘ontdekkingsreizen’. Daar krijgen ze wel een aantal handvaten voor; vier momenten onderweg. Uiteindelijk beelden ze het verhaal dat ze hebben geschreven bij mij uit in drama en maken we daar foto’s van. Het resultaat is dan een verhalenpagina met tekst en foto’s.”


Naast de samenwerking met andere deelnemers, vond Jill de masterclasses op locatie heel inspirerend. “De bijeenkomst met Erfgoed Brabant was heel tof. Daarin bespraken we de methode ‘De zachte atlas’, die wil ik nog veel vaker doen. We gingen allemaal de ruimte in om een plekje te zoeken dat ons aansprak. Daar tekende je dan wat daar in je opkwam. Ik voelde me weer helemaal student op de kunstacademie. Zo vrij en gewoon zitten en kijken. In het moment zijn”, zegt ze.


Nu CLICK. is afgerond en ze herstellende is van haar burn-out, kijkt Jill langzaamaan vooruit. “Ik wil het liefst twee dagen in de week in loondienst werken en daarnaast drie dagen in de week als zelfstandig ondernemer aan de slag. Daarin richt ik me meer op fotografie. Ik heb de moed om de toekomst in te stappen gevonden.”


Interview voorjaar 2023 “Met medekunstliefhebbers een project ingaan en je eigen ontwikkeltraject vormgeven, dat spreekt mij heel erg aan in CLICK.”, vertelt Jill Meex. Ze is beeldende kunst docent op het Beatrix College in Tilburg, in de bovenbouw. Ook is ze beeldend kunstenaar.

“Ik wil me graag op beide vlakken ontwikkelen; zowel op persoonlijk en dus op beeldend kunstenaarsgebied als op het educatieve stuk. Ik sta er nog open in, vind het allemaal heel tof wat we doen. Ik ben namelijk heel leergierig. Daarnaast heb ik op dit moment in mijn leven ook een bepaalde onrust. Ik sta al ruim zestien jaar voor de klas, wil ik dat blijven doen? Of richt ik me meer op het kunstenaarschap? Daar hoop ik door dit traject van CLICK. ook wat meer achter te komen”, vertelt ze.


“Ik ben zoekende wat bij mij past, welke talenten ik nog verder kan ontwikkelen. Wat wil ik uit het leven halen, daar ben ik wel mee bezig.


Wellicht is het juist ook de balans tussen het docentschap en het kunstenaarsbestaan, maar die zoektocht ga ik nu aan. Ik word in CLICK. erg geïnspireerd om daarover na te denken en met anderen over te praten. Er zijn veel verschillende disciplines en we krijgen ook vanuit verschillende gebieden workshops aangeboden”, vertelt Jill.


“Literatuur, beeldende kunst, cultuureducatie theorie; we krijgen het allemaal. Dat inspireert mij in mijn grote zoektocht. Hoe kan ik er alles uithalen? Daar ben ik mee bezig. Hopelijk helpt CLICK. me daar mee op weg.”

Comments


EINDPRESENTATIES CLICK..png
bottom of page