top of page

Culturele ontwikkeling: masterclass Kunstloc Brabant raakt aan gevoel bij kunst

Samen cultuureducatie in en rondom de school verstevigen; binnen CLICK. gaan de deelnemers daarmee aan de slag. Kunstvakdocenten en leerkrachten uit Brabant werken samen en zijn bezig met hun persoonlijke ontwikkeling en volgen masterclasses van partners uit het culturele veld. Een van die partners is Kunstloc Brabant. Monique Koolen is senior scholing- coaching Cultuureducatie en ging met een aantal CLICK-ers aan de slag rondom culturele biografie en wat het effect is dat kunst op hen en hun gevoel heeft te ontdekken.


“In de masterclass hoop ik de deelnemers te laten ervaren hoe kunst kan bijdragen aan de eigen culturele ontwikkeling. Elke vorm van kunst kan iets losmaken bij mensen; je moet je er wel voor open stellen. In deze masterclass laat ik een art house-film zien die heel symbolisch is.


Kunst staat altijd in relatie met jezelf. Een van de deelnemers vertelde achteraf: ‘Ik besefte me na het kijken van die film, hoe zeer ik me aanpas en laat beïnvloeden door mijn omgeving’. Die ervaring in je opnemen en ruimte geven om het te laten landen, daar gaat het om”, zegt Monique. ,,Daarna komt het reflectief creërend proces.”


Wat dat inhoudt? Na de film gaat Monique met de deelnemers in gesprek; waar raakt het in jou? Welk thema komt omhoog? Laat het maar sudderen, denk er niet te veel over na, zegt ze. “Iedereen maakt in de LocHal (Tilburg) foto’s en films van beelden die te maken hebben met het gevoel dat ze overhouden aan de film. Die serie beelden en foto’s geven een verdiepingsslag. Wat zegt het nou over jou als persoon, dat je zo’n beeld maakt? En wat zegt het over jou ten opzichte van het werk dat je doet, de wereld om je heen? Daar wil ik graag heen, zodat ze dat ook in de klas kunnen inzetten.”


Uiteindelijk verzamelt de groep alle beelden en foto’s in een online omgeving en ontstaat er een groepsportret. “Een aantal CLICK-ers zag het meteen voor zich en maakte een koppeling met hun eigen beroepspraktijk. Bij sommigen moest het nog even zakken. Zowel leerkrachten als kunstvakdocenten werken samen in dit traject, ieder heeft z’n eigen aanpak en manier van lesgeven. Die vertaling naar concreet onderwijs, daar mag ruimte voor zijn. Zo is er een deelnemer die een een-op-een coaching-sessie met mij heeft, voor haar persoonlijke ontwikkeling. Dat past heel goed binnen CLICK. Iedereen kan dat op z’n eigen manier invullen.”


“Ik vind de deelnemers heel betrokken mensen, ze zijn bereid tijd te investeren en zich open te stellen om zich verder te ontwikkelen als persoon en in hun werk. Met mensen werken die zich willen ontwikkelen, op persoonlijk gebied en binnen cultuureducatie, is vanuit Kunstloc en vanuit mijzelf heel relevant en belangrijk. Daarom investeren we tijd en energie in CLICK.”

Comentarios


EINDPRESENTATIES CLICK..png
bottom of page